Tuesday, February 15, 2011

List Barang Baby

hehe.. eh..

Assalamualaikum..

saje je nk buat entry ney.. bila tgk org lain excited buat, saya pun jadi excited jugak.. harap2 x membazir lah nnti.. insyaAllah.. owh, list ney untuk saya buat panduan aja.. rasanya mcm kurang ilmu lagi ney.. adeh..

* amek dkt internet je list ney..


Untuk Baby - Pakaian

1. Baju:
Size new born - 5 pasang
Saiz 6-12 bulan - 5 pasang


2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5 pasang

3. Sapu tangan: 5 helai

4. Tuala mandi: 3 helai

5. Lampin kain: 1 dozen (ada org suggest Anakku)

6. Kain bedung: 5 helai

7. Selimut

8. Topi yang sesuai

9. Barut bayi / binder: 5 helai


Dandanan dan Ubatan

1. Minyak telon, minyak yuyi

2. Minyak bayi

3. Syampu, sabun

4. Ketip kuku

5. Pembersih hidung

6. Krim lampin - bepanthen atau drapolene

7. Lampin pakai buang NB

8. Sikat lembut

9. Kapas muka / cotton ball


Feeding

1. Botol susu

2. Puting getah untuk newborn

3. Pembersih botol susu


Peralatan

1. Besen mandi

2. Stroller

3. Katil bayi

4. Kelambu payung

5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby

6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi

7. Tilam bayi

8. Bantal dan bantal peluk


Untuk Ibu

1. Breastpump

2. Storage bottle

3. Barut

4. Batu sungai - mak mertua ada batu ney..

5. Stokin tebal

6. Nursing bra/Maternity pad

7. Jamu/Set Bersalin - apa yg bagus ye?


Beg Bersalin

Untuk Baby

1. diapers NB 10 kpg

2. baju 2-3 pasang

3. lampin

4. kain sapu tangan


Untuk Ibu

1. kain batik/skirt labuh

2. stokin

3. tudung yg selesa bg yg bertudung

4. bahan dandanan dan mandian

5. tuala mandi

6. tuala kecik

7. t-shirt yg agak besar untuk BF

8. panties byk2

9. pad sebungkus dua

10. baju utk pakai balik

11. selipar / sandal


on a whole, satu pun x beli lagi.. hehe.. bukan x excited, tp rasanya tgu kandungan 6/7 bulan kot.. bak kata org, relax2 aje dlu.. scan pun x lagi ney, so x taw gender apa.. maybe dlm next month akan ke KPJ Perda utk buat check up and daftar.. bersalin nnti, kalau ada rezeki lebih, kami ke KPJ.. kalau x, dkt Hosp Seberang Prai pun okay jugak.. mana2 lah.. janji semuanya selamat.. saya x berapa kisah sgt, walaupun kadang2 teruja bila org ckp bersalin dkt private lagi best.. tp saya lebih risaukan mcm mana rasa sakit yg akan saya rasa.. hehe.. x mo fikir la.. ;)

oh2.. dlm byk2 list atas tu.. ada few items yg saya dah ada.. thanx to my lovely sister, sbb bagi kami macam2.. breastpump spectra 3 including bag yg cantik dah ada, storage bottles pun dah ada.. maternity blouses pun along bagi juga.. dgn creams apa lagi ntah.. saya lupa nk check.. 2 plastik gak lah along bagi masa raya haritu.. bagus2.. stroller dgn carseat tamo bagi ke? hehe.. ngada2 je..

Alhamdulillah, saya dah 5 months.. last 3 days, dah rasa baby gerak.. kejap je la.. eh, saya rasa lah baby bergerak.. sbb tiba2 denyutan tu terlebih dkt perut.. mcm ada benda nk keluar dari perut.. lepas tu, saya suruh en handsome (uhuk2..) letak tgn dekat perut.. dia ckp dpt rasa benda bergerak.. x taw la dia tipu ke x.. hehe.. now ney, once in a while mcm rasa je.. tp x taw la betul x.. mungkin mainan perasaan ke kn.. hik..

baik.. itu aje for now.. take care! ;)

0 comments: