Thursday, July 29, 2010

nk update jugak.. hee..

assalamualaikum.. ;)

lama sungguh saya x update blog.. err, ada update psl ticker.. tu aje lah kot.. kurang ada mood utk bercerita sejak setahun yg lepas rasanya.. kalau tidak, setiap hari ada je benda nk ckp kn.. bila check balik entry dlu2, pasal vitamin pun nk bgtaw.. hehe.. those days.. ;)

** deleted (sbb x mo kenang mende lepas)

oh, alhamdulillah.. saya sudah 11 minggu pregnant.. sgt seronok.. walaupun last 2/3/4 weeks saya sgt sedih sbb x dpt mkn.. nk masak pun x boleh.. bau tumis tu rasa loya.. so saya masak sup kentang tanpa menumis.. hehe.. nasib baik sedap jugak.. ;)

saya tahu pregnant awal juga.. masa 6 weeks.. sbb saya jarang sgt2 lambat dtg period.. kecuali last month.. lambat smpai 4 hari, tp bila test, negative.. hampa juga.. then the following month, lambat 6 hari.. suami ckp tgu the next week utk check.. tp biasalah, saya kn x sabar2.. hehe.. rupanya encik suami pun x berapa sabar.. dia yg suruh beli dkt guardian.. pagi2 check, alhamdulillah positive.. 2 lines yg sgt clear compared to last year yg nmpak blur sgt..

tp this time, saya x desak suami utk bawa saya pegi check.. saya ajak tgu smpai 9 weeks.. bayangkan hari2 yg berdebar2.. pegi toilet msti check ada bleeding ke x.. ya Allah, saya takut sgt kalau jd mcm dlu.. saya buat kerja mcm biasa.. pagi pegi skolah, malam buat tuisyen.. mmg penat, tp saya puas hati lah dpt ajar students..

masuk minggu ke 8, saya dah start x lalu makan.. demam, batuk smpai sekarang.. saya senyum je, sbb bersyukur dapat rasa macam mana mengandung tu.. saya x lalu makan.. teringin nk mkn tp keteringinan tu lenyap dlm masa x smpai 5 minit.. yg boleh telan biskut saja.. trycmkn KFC, lepas tu muntah balik.. mula2 rasa tension jugak, perut lapar kn.. tp saya nekad, kali ney saya nk jaga betul2.. biarlah muntah balik, asalkan saya mkn sesuatu.. saya x mahu kandungan kali ney terjejas, x mahu masuk hospital dan susahkan encik suami..

tp susahkan juga sikit2.. encik suami hari2 kene beli makanan dekat luar.. encik suami saya lebih suka mkn dkt rumah.. mmg jarang sgt kami mkn dkt luar.. mungkin saya masak sedap kot.. hehehhe..

minggu ke 9, buat kad merah.. rasa seronok sbb dpt buat kad merah.. hehe..

masuk minggu ke 10, batuk saya masih ada.. kali ney batuk kering.. tp saya tetap minum air sejuk.. mmg x berapa reti minum air panas.. saya dah boleh masak sket2.. tepat minggu ke 10, kami pergi scan.. x taw nk scan dkt mana, so saya suggest kami pergi Pearl Maternity Hospital.. saya sgt suka dgn Dr Rosita.. lembut je orgnya.. bila scan, dia tunjuk heartbeat baby.. masa tu rasa nk menanges tapi ku tahan jebat! hehe.. nampak kepala baby, tulang belakang.. dan masa tu baby almost 3 cm long.. alhamdulillah saya panjatkan kepada Maha Pencipta.. semoga Kau berkati dan lindungi kandungan ini, abi, umi dan baby yg bakal dilahirkan dan semoga dia menjadi anak yg soleh/solehah..

sekarang dah boleh memasak.. encik suami pun seronok lah dia.. saya suka masak utk dia.. tgk dia makan berselera sgt.. makin manja pacik tu sekarang.. buatkan saya asyik jd rindu pula.. encik suami selalu tnye, "nnti dah ada baby, kite macam ney lagi x?" hehe.. mstilah macam ney jugak, cuma kene behave la sikit depan anak.. hikhik.. encik suami selalu cerita yg dia akan jd abi yang garang, mcm abah.. saya pulak x dpt bayangkan sbb suami saya tu pak lawak kalau dgn saya.. ade je mende yg dia nk buat.. tp kalau depan pekerja dia, mak oih.. garang!

now minggu ke 11, dah boleh makan cume quantity tu kurang.. tp kene kerap makan.. sebagai seorang wanita yg bernama Nur Azura, saya mmg x suka mkn ulang2.. so, kene sesuaikan diri mkn sikit2 tp byk kali.. perut dah nampak sikit (ceh, dr dlu mmg nampak dah pun.. hehe..) badan rasanya mcm tu jugak.. mmg gemuk kn, so x perasan sgt.. next week, kira 3 bulan pregnant.. semoga semuanya berjalan lancar.. =)

next time cerita lagi psl mengandung ye.. saja2, nnti boleh igt2 balik.. hehe..

daa daaaa~~

2 comments:

haslina razali said...

tumpang gembira

eimma said...

sup x tumis healthy skit xde myk :D