Sunday, July 26, 2009

aku sedih

kali ney nk cite psl arwah kwn aku.. kawan lelaki yg paling paling paling rapat ngan aku.. selain mun, yus ngan puran la.. diek meninggal, aku x pasti sbb ape.. aku pun mcm kecik lagi time tu.. kecik ke form 3? hehehe.. diek meninggal tanggal 29hb Mei 1999.. kitorg sempat jmpe diek dkt HKL.. gigih pkai baju kurung naik komuter g KL.. cikgu kamariah lead kitorg..

aku ms tu kn, rs sedih sgt.. satu sbb kwn baik.. satu lg, sbb aku gaduh ngan diek b4 tu.. gaduh sbb, jeng jeng jeng! tamo cite.. heheheh.. gaduh sbb satu hari tu diek ejek aku gemuk.. (gila lame reason nye.. tp kecik2, ape yg kamu rasa? =P~) diek x pnah join budak lelaki lain ejek aku taw.. klu org lain ejek, diek akan ckp "sabar je la zura.. biarkan derang tu.." diek try pujuk aku byk kali, tp aku watdek je.. jahat btoi aku ney..

satu hari ni, aku taw diek demam, cikgu cite.. cikgu pelik sbb tgk aku mcm da x rapat ngan diek.. dkt tuisyen pom dok jejauh.. klu x, msti duduk sebelah.. share gula2.. hehe.. bag pun bag yg sama.. diek la yg ikut aku.. aku da pakai few weeks, ttbe tgk diek pun beli bag sama.. patu ex makwe diek tnye aku "korang kapel ke?" uhuk2.. tidak.. kami cume rapat.. ms form 1, dpt jd pengawas sama2, kitorg da rapat da.. aku igt lagi, pengawas lelaki dpt tie.. patu diek dpt je, dr jauh diek panggey aku gune bahasa isyarat diek tnye handsome x diek pakai tie.. hehe.. aku masih igt muke diek macam mana.. smpai now, da 10tahun aku masih igt..

ade satu weekend ney ms form 3, aku ngan kwn2 join qiamullail.. kitorg x tidur pun sbb borak pasal dia.. aku la yg cerita dkt kawan2 aku since kitorg satu kelas mmg rapat.. rapat sgt2.. kawan2 sume menanges bile derang tahu kawan tu saket.. sbb saket yg agak kronik la.. besok tu hari ahad, kitorg pun blk rumah masing..

petang ahad tu, kwn aku Hanafi called.. diek ckp kawan yang saket tu masuk ICU dkt hospital melaka.. menggigil badan aku ms tu.. mmg x boleh nk ckp apa.. Hanafi nk ziarah kwn tu, diek ajak aku.. oh, parents Hanafi kenal aku.. so, derang ajak pegi skali.. tp aku x dpt pegi.. yela, kekecik lagi.. parents aku pun x lepaskan aku pegi.. aku pun masa tu segan.. end up, aku suh Hanafi kirim salam dkt dia and ckp aku minta maaf.. malam tu, Hanafi called aku.. die da suh ape aku buat.. aku tnye la die, "Dia maafkan aku x?" and Hanafi senyap je.. huuuu.. ms tu meleleh2 air mata aku ney.. as if mcm diek x maafkan aku je.. Hanafi ckp jgn risau, die maafkan ko.. emm..

pastu, aku and Puan Kamariah kumpulkn kawan2 aku yg nk ziarah die dkt Melaka.. Melaka tu x jauh la dr Tampin.. dekat saja.. lepas tu alih2, die kene pindah ke Hospital KL.. so, kami pun terus pegi KL nk ziarah.. masa tu hari Rabu.. smpai je ctu, terus shoot ke bilik dia.. ramai jugak yg pergi.. aku pun x igt.. pegi2 je, nurse x bg masuk.. 2 org je boleh masuk sbb dkt dlm tu da ade family2 die.. aku terharu sgt2 bile kawan2 aku suh aku and Puan Kamariah yg masuk.. msk2 je, baru je masuk, belum sampai dkt katil pun, aku da menanges2.. sbb dr jauh, aku nmpak dia ckp pelan2 "Ya Allah, sakitnyaaa.." sambil tarik and hembus nafas.. sumpah aku ingat lagi muke dia masa tu.. setiap masa, tu je yg mampu dia buat.. Puan Kamariah da peluk bahu aku time tu, diek ckp sabar Azura..

sampai je dkt katil, mak die suruh aku pegi sebelah katil dia.. die pandang je aku dgn muke yang sayu.. sambil dada dia turun naik sbb kata mak nye, sgt susah nk bernafas.. aku pegi dkt ngan dia aku bisik "al, zura dtg.. zura minta maaf sgt2.." die angguk kepala je.. tu je yg mampu dia lakukan.. pastu mak diek ckp ngan aku, "zura, die x bagi zura menangis.. zura jgn nangis taw.." ms tu aku x taw nk buat ape, aku terus keluar dr bilik tu.. kawan2 aku peluk aku bile nmpak aku.. pastu aku sukati tarik derang masuk dlm bilik tu.. aku nk derang sume dpt tgk dia..

masing2 menangis gila2.. b4 tu doktor ada ckp, klu dia masih buleh bertahan sampai hari sabtu (aku pegi tu hari rabu), maknanye die boleh pulih mcm biasa.. tp doc pun x dpt detect die saket ape.. dipendekkan cerita, pagi2 sabtu tu aku dpt call dr Hanafi.. ms tu pukul 6.30 pagi.. mama yg angkat call tu.. aku dnga je bunyik telefon, aku da terduduk atas katil.. mcm da dpt agak ape yg berlaku.. lepas tu, mama ketuk bilik aku "angah, ada call.. kuatkan semangat ye.." aku terus bangun, and jwb call tu..

Hanafi : zura, dia da x de..
Aku : (gelak2) ko jgn la main2..
Hanafi : betul.. x kn mende mcm ney aku nk buat main2?
Aku : emm.. x pe la.. terima kasih..

tu je mampu aku ckp.. aku nmpak ayah tgh peluk mama, and mama tgh menanges.. aku terus masuk bilik air.. cuci muka, berus gigi and amek wudhuk.. aku masuk bilik, bentang sejadah, pakai telekung.. bila aku cakap je "Allahuakhbar" terus berderai air mata aku.. aku menangis sorg2.. 3 kali aku nk solat x boleh, sbb teringatkan arwah.. kali keempat, br dpt kawal perasaan.. pas abeh solat, aku call kwn2 sume utk btaw psl berita tu..

pukul 8.30, aku pegi rumah arwah dgn Puan Kamariah.. sampai je ctu, Wawa da tunggu da.. kami masuk, duduk sebelah jenazah.. ms tu jgn ckp la.. mmg aku menanges terukkk sgt2.. aku jumpe cikgu ney, aku peluk aku nanges.. jumpe cekgu tu, aku peluk aku nanges.. ms dekat sebelah jenazah pun, Wawa pegang kuat gila tangan aku.. aku tgk muka arwah, bersih je.. muka arwah tenang sgt2.. dkt luar, kwn2 cina tgh berkawad siap pakai baju pengakap.. derang ckp nk bg penghormatan terakhir dkt arwah.. sume menangis.. x kira lelaki ke perempuan..

pagi tu jugak, jenazah selamat dikebumikan.. alhamdulillah semua selamat.. first time aku ikut pegi tanah perkuburan.. first time jugak aku dnga imam bacakan talqin.. mak arwah da bapa kali pengsan.. sungguh sedih..

hari isnin tu, aku kalut2 pegi situ sini sbb nk handle bacaan Yassin utk arwah dkt skolah.. alhamdulillah jugak sumenye berjalan lancar dkt bantuan kawan2.. what do u expect a form 3 girl can do kn? tp kire hebat jugak la tu kot.. hehe.. nk jugak up diri sendiri.. =) tp ade satu mende besar aku buat.. aku lupe jemput pengetua.. hikhik.. ampunkan saya! lupe pada kamu.. hehe..

lepas je majlis tu, kwn aku Hanafi panggil aku dtg dkt diek.. aku pegi la.. patu diek cerita..

"zura, haritu sepupu arwah tnye dkt aku, mana satu azura.. aku tunjuk la dkt ko.. patu abg tu cerita.. masa diek jaga arwah dkt hospital, ttiap malam arwah sebut nama ko.."

ms tu aku terkejut.. aku rasa happy.. ntah la.. aku rs mcm, ingat juga arwah dgn aku ney.. pastu kawan aku Yusree plak panggey..

"zura, pasney ko janji ngan aku satu mende nk tak? ko jgn gaduh ngan budak lelaki lagi ye?"

terkedu aku masa tu.. aku x igt, ramai sgt ke aku gaduh ngan budak lelaki? hehe.. x silap aku, ngan arwah je.. tu pun aku x sangka jd mcm tu.. ye, dlu aku ala2 tomboy.. bukan tomboy.. tp aku kasar.. kawan2 aku yg perempuan pun bukan jenis yg ayu2.. hehe.. bile aku kira2, ms aku gaduh tu tepat 44 hari sebelum arwah pegi.. dlu pnah baca, 44 sebelum org nk meninggal, perangai mmg pelik sket.. aku pun x sure..

hari2 aku igt arwah.. aku igt lagi ms dia sakit, hari2 aku buat solat hajat utk dia.. baca Yassin.. aku mmg harap arwah akan baik semula.. tp Allah lebih sayangkan die.. sejak 10thn yang lalu, aku x pnah lupa sebut nama arwah dlm setiap doa aku.. mmg x pernah lupa.. moga dia tenang di sana..

x lama lepas tu kn, ade amek gambar kelas.. aku sedih sgt sbb arwah x de masa tu.. aku pnah mimpi arwah.. diek dtg kelas pastu diek ckp "zura, aku tipu je.. aku bukan meninggal la.. aku saja je nk buat ko sedih, bia ko cr aku.. ko maafkan aku ye?" ms tu bangun tidur, pegi skolah igt die dtg.. tp smpai habes skolah, diek masih x dtg.. sedikit x betul la aku a few weeks lepas tu.. then masa amek exam PMR, he supposed duduk sebelah aku.. tp hari2 meja dia kosong.. pengawas yg jaga exam tu, asek tnye je.. geram plak aku.. aku sedih sbb tiap kali derang tnye aku kene jwb "dia dah meninggal dunia.." sedih taw nk ckp mende tu..

sahabat baik aku, arwah ALFIZA BIN AFRIZAN.. rindu sgt dgn kamu.. aku mampu sedekah kan doa, Al-Fatihah, Yassin je utk kau.. Al, smpai sekarang aku masih igt dkt kau.. x pnah pun aku lupe.. teringat masa kau bg aku bunga.. bukan bunga ros, tp bunga raya.. tu pun kau amek dkt rumah Puan Kamariah kn? hehe.. moga kau tenang di sana.. insyaAllah, aku akan sentiasa doakan utk kau.. =)

now parents diek duduk dkt area rumah aku.. tp aku rs derang pun x knal aku dah.. aku pun x de pegi ziarah ke apa.. ms arwah meninggal, adek diek baru 3 bulan x silap and sorg lagi tu brapa tahun ntah, lupe.. now klu terjumpa adek diek, msti teringat dkt arwah.. muka die, rambut die, mmg sama sgt2 dgn arwah..

************************

tu je la nk cerita.. eh, lama gile aku karang cerita ney.. berbulan bulan.. sbb kdg2 aku lupe ape yg jadi dlu.. lama da kn.. 10thn da.. setiap kawan baik aku, msti aku akan cerita kisah ney smpai nanges2.. hoo, suke beno minah ney nangis kn.. hak ah.. aku mmg suke nanges.. mcm release sume nye bile nanges.. kdg2 klu lama x nanges pun, aku akan nanges.. bile encik suami tnye kenapa, aku akan jwb "saja je.." hehe..

saja tulis psl cerita ney.. supaya aku x lupe bile da tua2 nnti.. =)

4 comments:

aleena said...

huwwaaa sedey n3 nie:(

semoga roh arwah dicucuri rahmat..

putrieysz said...

zura.
sedeynyer dengar citer zura neh.

hapPY zuRa~~ said...

aleena :
mudah2an.. =)

moon :
sedih jugak.. tp bile zura baca blk, mcm berterabur je.. hehe..

sid said...

sad =(

al-fatihah untuk your friend..setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya kan