Thursday, March 26, 2009

nenek

owh.. ttbe aku teringat dkt nenek.. nenek aku ney, actually bukan nenek btoi la.. diek sebenarnye mak sedara aku, kakak kpd ayah aku.. tp sbb dr kecik ayah aku dok ngan die sbb mak ayah aku da meninggal.. so, diek as kakak sulung kene la jg adek2 yg lain kn.. kire ayah aku anggap diek mcm mak la.. so, aku n adek bradek da anggap diek mcm nenek kitorg..

now, nenek tgl sorg dkt kampung.. diek tamo ikut anak/cucu diek.. diek tamo tglkan umah peninggalan arwah atuk.. biasa la kn, org tua2 mane nk dok tempat lain..

klu dlu keje dkt senawang, hari2 aku n ayah akan blk kg tgk nenek.. kdg nenek wat breakfast.. so makan la ctu.. ujung bulan je msti aku bagi duit belanja sket dkt nenek.. smpai la keje dkt KL dlu.. tp sejak dok penang, aku da sombong.. ekekeke.. aku da x call nenek, x jmpe nenek klu blk..

dlm adek bradek aku, aku la yg plg rapat ngan nenek.. tetaw la apsal.. aku rs sbb dlu ms thn 1993, kitorg dok dkt kg setahun.. nenek jaga.. sbb mama x dpt pindah tampin lagi time tu.. so, ttiap minggu mama akan dtg kg n hari ahad blk KL.. so, aku ney suke tolong nenek dkt dapur.. ye ke? ahahah.. yg aku igt, aku suke tgk nenek wat kuih.. buat karipap, mcm2 lagi la..

tiap kali kitorg blk kg, msti nenek wat kan karipap utk aku.. sedappp.. hehe.. even ms konvo, aku ajak nenek dtg.. UKM ntah hape ntah, wat konvo ari slase.. rmai sedara x dpt dtg.. kecik ati ai taw.. hehe.. kakak aku bising sbb bwk nenek.. ye la.. nenek da tua.. mane diek nk jalan2 dkt KL tu.. tp aku kesian.. anak2/cucu2 pun jarang blk.. aku plak ms tu sgt rapat ngan nenek..

ms kawen aritu, mmg tragis sgt.. nenek dtg ms aku akad nikah.. pastu cucu nye ajak blk.. aku suh tdo dkt umah kitorg, nenek tamo.. nenek ckp nnti cucu2 yg lain nk dok umah x kn tuan rumah x de kn.. so, aku biarkan blk.. aku da agak da ape akan jd besoknye.. pkl 11 mcm tu, br nenek dtg.. aku tgh siap2 dlm bilik.. aku nmpak nenek masuk bilik.. diek pndang je aku.. aku terus la salam nenek.. patu nenek peluk aku kuattt sgt2.. nenek nanges..

nenek : adik.. (ye.. most of sedara belah ayah panggey aku adek..)
aku : ye nek..
nenek : nenek minta maaf.. nenek smpai lambat.. nenek x tolong ape pun ms cucuk nenek kawen.. nenek minta maaf
aku : x pe nek, jgn risau.. sume okey.. nenek jgn la nanges..

time tu, sume org dlm bilik aku nanges.. ngan mak andam pun nanges.. sedihhh.. patu nenek amek tgn aku, diek bg duit.. diek ckp tu je mampu diek tolong.. aku tolak pemberian tu.. tp nenek nk jugak aku terima duit tu.. aku peluk nenek kuat sgt2.. dan menyebabkan muke aku kene touch blk.. hehe..

blk ney, insyaAllah dpt jmpe nenek.. sbb ade kenduri.. yeay! nekkk.. nak karipap! heehehe.. =P~

2 comments:

bvlgarigirl @ Arianna said...

isk isk

saya pun rindu nenek saya...

salam melawat zura =)
tkasih sbb selalu nasihatkan saya

hapPY zuRa~~ said...

hi there! thanx sbb singgah.. hehe.. =)